In de retail wordt steeds meer gebruik gemaakt van gesloten betaalsystemen. De klant betaalt met papier- of muntgeld en krijgt eventueel wisselgeld terug uit de automaat. Uit veiligheidsoverweging natuurlijk een goede zaak, omdat de medewerkers niet meer bij het geld kunnen. Bovendien behoren telfouten tot het verleden en is de tijd die normaal aan het tellen van het kasgeld wordt besteed een directe kostenbesparing. Tenslotte wordt fraude met kasgeld door een gesloten systeem ook teruggedrongen.
Inventieve medewerkers
In een recent onderzoek bleek toch maar weer eens de inventiviteit van medewerkers om ondanks het gebruik van een gesloten betaalsysteem geld vrij te kunnen spelen.
De normale transactie, waarbij artikelen worden gescand en waarbij in de automaat wordt betaald werkt prima. Er zijn echter een paar uitzonderingen om ook in bijzondere gevallen optimaal van het systeem gebruik te kunnen maken.
Onderzoek toont aan dat gesloten systeem toch niet zo gesloten is
Tijdens het onderzoek bleken twee zaken niet goed te verlopen, waardoor er met het mooie ‘gesloten’ systeem toch geld kon worden vrijgespeeld.
- De managerpas, met speciale bevoegdheden, bleek door Jan en alleman te worden gebruikt, zonder enige vorm van registratie.
- Het logbestand van de cash uitbetalingen, dat heel eenvoudig is uit te draaien, werd nooit (!) gecontroleerd.
Vastleggen van verantwoordelijkheden is van groot belang
Hierdoor bleef de fraude lang onopgemerkt. En zo blijkt maar weer dat ondanks het gebruik van de nieuwste technieken, vastleggen van verantwoordelijkheden en bevoegdheden nog steeds van groot belang is.